Tuesday, June 25, 2013

Felicitari pentru absolvire! Uite de ce nu o sa te angajez.

Am descoperit acest slideshow zilele trecute si l-am vazut de cel putin 5 ori pentru ca e foarte adevarat, perfect mulat pe situatia absolventilor (marea lor majoritate, exista si exceptii) din Romania.

Cunosc un caz concret al unei serii de studenti, de la o facultate din Poli Bucuresti. 55 de noi ingineri vor termina anul acesta facultatea, vor fi licentiati, pe CV va scrie inginer.

Pentru ca sunt o fire curioasa din nastere, am inceput sa ma interesez despre ei. Daca m-as pricepe la grafica, as fi facut in infographic, dar va prezint schematic, asa cum am invatat in cei 4 ani de Poli ca e bine sa ne exprimam:

- pana in anul 2, nici unul nu fusese membru al unei organizatii studentesti - in anul 2 au intrat 3 studenti in diverse organizatii din Poli
- pana in sfarsitul anului 2, nici unul dintre ei nu a avut un job/internship - in vara dintre anul 2 si 3 unul dintre ei a facut un internship, celalalt a lucrat intr-o cafenea.
- pana la finalul anului 3, doar 5 fusesera la un interviu de angajare
- pana in anul 3, nici unul nu participase la o conferinta/seminar/workshop in domeniu, in afara cursurilor/seminariilor/laboratoarelor de la facultate

As putea continua lista, dar cred ca s-a inteles ideea.

Discutam in contextul unei facultati grele.

In prag de licenta, acesti viitori ingineri au inceput sa se intrebe: Ce facem dupa? Unde ne angajam? Tu cat ai vrea sa castigi? Te-ai angaja pe 12 mil, esti nebun? Tu crezi ca m-am chinuit 4 ani in facultate sa lucrez in call center? Scrie pe diploma inginer si tu vrei sa lucrez ca tehnician 4 luni?

O combinatie intre griji, frustrari, teama de a se intoarce in oraselul mic de provincie, acum o sa ma oblige ai mei sa ma angajez chiar daca dau la master.

Dragilor, nu vreau sa va cert, dar va invit sa reflectati la urmatoarea lista de activitati/situatii/ganduri:
- chef in camera la colegul
- snooze timp de 3 laboratoare
- berea gratuita de marti din Dumars (pentru cine a prins)
- biliardul din Texas
- animatoarele din Princess
- "am doar 3 absente, nu mai lipsim de saptamana viitoare"
- "lucrezi la call center pe 6 mil? ce inveti tu din asta"
- "ai un bec de 200 sa copiez si eu desenul la geometrie descriptiva pe geam? nu prea se vede ca a tras linii subtiri"
- "trebuie sa faca cineva tema la organe de masini, o ducem ultimii"

Opresc aici lista, va las pe voi sa o continuati in sectiunea de comment-uri, dar vreau sa va ganditi ca poate cel care a lucrat in call center pe 6 mil va avea minimul de experienta pentru ca voi nu veti fi acceptati, poate ca cel care facea desenele de pe care tu copiai va fi proiectant, cel care a facut tema la OM a fost acceptat la Renault (based on a true story).

Pentru ca am deviat foarte multe de la tema articolului, care initial se numea: "Felicitari pentru absolvire! Uite de ce nu o sa te angajez." (intr-un final, i-am pastrat numele), scriu cateva sfaturi, sper eu folositoare, pentru voi, absolventii de maine, care va pregatiti sa intrati in campul muncii:

- citeste cat mai multe articole despre cum sa-ti faci un CV
- informeaza-te despre compania respectiva, istorie, management etc
- daca esti chemat la un interviu, trebuie sa te duci, chiar daca ai citit pe net ca sunt cei mai mari "tzepari" -> invati ceva nou din fiecare interviu
- imbraca-te frumos la interviu: nu blugi inchisi la culoare, ptr ca tot blugi sunt. nu camasa in carouri, nu pantofi glossy. costum si cravata la baieti, fetele fusta neagra pana deasupra genunchilor si camasa alba (sutien alb, mai ales daca camasa e putin transparenta)
- daca nu ai ce sa spui despre trecut, axeaza-te pe viitor; dar nu vorbi aiurea -> spune ce te motiveaza, obiectivele tale, care ar fi job-ul tau de vis peste 10 ani etc
- fii sigur/a pe tine

Un interviu nu a omorat pe nimeni, sunt tot oameni, au doua maine, doua picioare. Intervievatorii nu au mancat oameni, nu vor incepe sa manance dupa interviul tau.

Ei au zeci de motive pentru care sa nu te angajeze, tu cauta sa le evidentiezi pe cele pentru care merita sa te angajeze!




3 comments:

  1. Uite o idee de viitor articol: Vezi diferenta dintre "Transporturi" si orice alta facultate din Poli (mai putin IMST si Tractoare) si apoi mai vorbeste de "munca in timpul facultatii". Nu de alta, dar mai degraba nu pui job-urile de vara in CV ca dau mai rau decat nu ar fi (uneori-depinde de dobitocimea fiecaruia). Iar organizatia te invata daca vrei sa inveti si sa faci voluntariat (pe bune), si nu toti au inclinatii spre ...

    E usor sa acuzi, dar greu sa privesti in ansamblu ...

    ReplyDelete
  2. Si care ar fi diferenta intre "Transporturi"si alta facultate din Poli ("Äeronave") ca vad ca nu ai inclus aceasta facultate?

    ReplyDelete
  3. Am niste probleme cu afirmatii facute de autor:
    1. membru intr-o organizatie studenteasca: va pot spune din propria experienta de student (6 licenta + master) precum si din cea de cadru didactic (9 ani) la Universitatea "Politehnica" din Timisoara ca majoritatea organizatiilor noastre sunt o rusine pentru UPT. Ligile studentilor, in special Liga AC, sunt modelate dupa structura ierarhica a unei companii (director vanzari!, director resurse umane, diferite departamente etc) si, din pacate, sunt primele care sunt partizanele berii de la Fabrica de Bere, trasul chiulului la laboratoare. Modelul ideal de organizatie studenteasca, care ajuta toti studentii (nu doar membri), organizeaza concursuri unde nu se doarme pe saltele in camerele de lectura din camine sunt extrem de indepartate daca se compara cu ceea ce exista azi. Si, totusi, ce legatura are angajatul intr-un domeniu tehnic cu organizatia studenteasca? La UPT, studentii care participa cu succes la concursuri internationale de la care se intorc cu premii foarte mari, cei care sunt seriosi si invata (prototipul unui "nerd" adevarat, poate asta deranjeaza pe autorul articolului) le este efectiv rusine sa fie asociati cu organizatiile noastre studentesti. La final, in timisoara, "tocilarii" sunt angajati la Continental, Alcatel s.a. iar cei din Liga AC devin "directori de vanzari" la Orange si Cosmote.
    2. si 3. NU sunt de acord ca un student sa se angajeze pe timpul facultatii. Intership da, cat de multe. Angajat nu. Ca de aia este student, ca sa invete, sa se distreze, sa umble cu fetele etc. Autorul acestui articol parte a fi de partea companiilor ipocrite (va spun de cele din Timisoara despre care am informatii verificate) care angajeaza stundentii din anul 2 si apoi se plang rectorului ca acestia nu stiu programare / embedded / analiza matematica / software project management etc fara a organiza cursuri interne sau a le oferi stundetilor angajati posibilitatea si timpul de a invata.
    Singurul punct cu care sunt complet de acord este punctul 4, aici intervenind intr-o buna masura vina studentilor: lipsa de interes a studentilor incepe sa devina legendara, acestia traind o apatie extraordinara la cursuri, laboratoare etc.


    Cu stima,

    Locke

    ReplyDelete

Va asteptam aici comment-uri :)